KÜREK SPORU TANITIM
16. yüzyıldan bana tarihimizin önemli bir parçası olan Kürek sporu, tüm kas gruplarını çalıştıran ve bireyin kardiyovasküler sistemine en faydalı ender spor dallarından birisidir. Genel olarak bir tekne içerisinde geriye doğru bütün ana kas gruplarının kullanılarak mümkün olduğunca hızlı gitmek şeklinde tanımlanabilecek bir spordur. Kürek sporu için güç, dayanıklılık, teknik yeterlilik ve zihinsel disiplin olmazsa olmazlardandır. Dolaşım, solunum, kas, kalp ve damar sistemlerini olumlu olarak etkilemesinin yanı sıra vücut koordinasyonu, zihinsel dayanıklılık gibi alanlarda da bireylere katkıda bulunmaktadır.
Dünyada performans ve hobi sporu olarak gerçekleştirilmekte olan kürek sporu, hem bireysel hem de ekip sporu olarak gerçekleştirilebilmektedir. Tek kişilik, iki kişilik, dört kişilik ve sekiz kişilik tekne sınıflarında tek ve çift kürekle çekilerek yapılabilmektedir.
Göl, deniz veya kanal gibi durgun su olan bölgelerde özel yapım tekne ve küreklerle gerçekleştirilen kürek sporu, özellikle 2000’ler sonrası bir devrim niteliğinde deniz küreği teknesinin geliştirilmesi ile dalgalı sularda devrilmeden gerçekleştirilmeye olanak tanımış ve daha da yaygınlaşmıştır.
Kürek sporunda bireysellik, sadece tek çifte (1X) kategorisi için geçerlidir. Birden fazla sporcunun yer aldığı tekne sınıflarında beraberlik, uyum ve güven unsurlarının önem arz ettiği kürek sporunda ekiplerin başarıya ulaşabilmesi; bir bireyin çabası ile değil, ekipteki her bireyin aynı amacı gütmesi ve aynı çabayı göstermesinin sonucudur. Bu sebeple kürek sporu, birlikteliğin yüksek olduğu bir spor dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Her yaş grubuna ve kesime hitap eden, aristokrat bir spor dalıdır.