HAKKIMIZDA
Türkiye Kürek Federasyonu; tarihimizde köklü bir yeri bulunan ve ülkemizde 16. yüzyıldan bu yana yapılan kürek sporunun Türkiye’de gelişmesi, desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve uluslararası arenada Türk Kürek Sporunun en üst düzeyde temsil edilmesi adına 1924 yılında Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı çatısı altında yer alan Deniz Sporları Federasyonu ile başlamış ve 1957 yılında özerk bir federasyon haline gelmiş, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı ve Dünya Kürek Federasyonu (World Rowing) tarafından belirlenmiş uluslararası kurallara ve standartlara uymakla yükümlü bir kamu kuruluşudur. Temel misyonu kürek sporunun ülke geneline yayılmasını sağlamak, kürek sporuna hizmet edecek projeler üretmek, kurumsal yapısı ve nitelikli kadrosu ile Türk kürek sporuna uluslararası arenada yer almasını sağlamak olan federasyonumuzun başkanlık görevini Erhan Ertürk yürütmektedir.
Uluslararası organizasyonlarda ülkemizi temsilen Türkiye Kürek Milli Takımının tüm faaliyetlerinden sorumlu olan Türkiye Kürek Federasyonu; yurtiçi organizasyonlarda ise kürek sporu faaliyetlerinin düzenlenmesi, yürütülmesi ve denetlenmesi görevlerini üstlenmektedir. Bu anlamda bir faaliyet yılı içerisinde toplam kürek yarışları, deniz küreği yarışları, ergometre yarışları, parakürek yarışları ve kürek maraton yarışları olmak üzere toplam 5 farklı kategoride ulusal kürek müsabakaları düzenlenmektedir.
1. Kürek Yarışları: Geleneksel olimpik tekneler ile uluslararası standartlara uygun olarak durgun suda ve uygun hava koşullarında yapılan kürek yarışlarıdır. Yüksek maliyetli ve özel malzemelerden oluşan ekipmanlar kullanılmaktadır. Kürek sporunun en başat tekne sınıfıdır. Yarışlara katılacak olan ekiplerdeki sporcuların ferdi ya da kulüp lisansı olması gerekmektedir.
2. Deniz Küreği Yarışları: Deniz, göl ve tüm dalgalı sularda kullanılabilen, her türlü hava koşuluna uygun ve olimpik teknelere göre batması daha zor olan Deniz Küreği tekneleri ile yapılan yarışlardır. 2000’li yıllarda geliştirilen Deniz Küreği, 2010’lu yıllarda hızla gelişmeye başlamış ve pandemi sonrası daha popüler hale gelmiştir. Yarışlara katılabilmek için ferdi ya da kulüp lisansı olması gerekliliği bulunmaktadır. Günümüzde hızla büyüyen ve önemli bir kitleye sahip olan tekne sınıfıdır. Deniz Küreği yarışlarına ek olarak Dünya ve Avrupa şampiyonalarında Deniz Küreği ve Beach Sprint adında bir branş daha bulunmaktadır. Olimpik teknelere göre daha ekonomik ve ulaşılabilir maliyetlerde ekipmanlar kullanılmaktadır. 2028 yılında Los Angeles’da düzenlenecek olimpiyatlarda Deniz Küreği branşının da yer almıştır.
3. Ergometre Yarışları (Salon Küreği): Hem açık alanda hem de kapalı alanlarda kullanılabilen, Salon küreği adı verilen ve dünyaca kabul görmüş Kürek Ergometre aletinin kullanıldığı, sanal veya fiziki olarak düzenlenebilen kürek yarışlarıdır. Profesyonel lisans gerekliliği olmayan bu yarışlarda her kesimden ilgilinin katılımına açık olan yarışlar geniş bir kitleye hitap etmektedir.
4. Parakürek: Temelleri 2023 yılı Nisan ayında atılan parakürek branşı, dezavantajlı sporcuların kürek yaptığı yarışlar olarak tanımlanmaktadır. Parakürek yurtiçi yarışlar ve Parakürek Milli Takımı ile uluslararası arenada faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.
5. Master Yarışları: Son iki yıl içerisinde aktif olmayan ve 27 yaşın üzerindeki sporcuların yarıştığı kategoridir. Bu yarışlarda kendi aralarında yaş kategorilerine ayrılmış olup, yıl içerisinde ayrı bir klasmanda yarışları gerçekleştirilemktedir.
6. Kürek maratonu: İlk kez 2022 yılında Adıyaman / Fırat Nehri’nde düzenlenen kürek maratonu, 42 (tam maraton) ve 21 (yarı maraton) yarışları olarak kürek çekmeye uygun yerlerde düzenlenmektedir.